În urmă cu 6000 de ani în Banat trăiau oameni civilizați

”La Timișoara s-au descoperit vestigii neolitice în Freidorf, Calea Torontalului, Chișoda, Fratelia. În ultimii 20 de ani însă, descoperirile de senzație au făcut din Banat un Eldorado al neoliticienilor, întrecând cu mult tot ce s-a scos la lumină în România și Europa Centrală. Cea mai importantă descoperire, rămâne sanctuarul de la Parța, singurul sanctuar neolitic complet restaurat. Acesta poate fi vizitat la Muzeul Banatului. Unicat absolut în lume, sanctuarul este o dovadă a civilizației neolitice.

El avea două încăperi cu podele suspendat: altarul – cu celebre sculpturi monumentale –  și odaia de vest. Veneau aici să se închine zeilor, oameni din mai multe comunități mari și mici, la ceremonii majore. Existau drumuri și legături de schimb comercial. Se disloca piatra în locul pe care azi îl numim Budapeste și aici, la Parța, se făceau unelte.

La Parța s-au găsit tăvi speciale pentru coacerea lipiilor, pentru topirea grăsimilor, prăjirea ouălor și tăvi speciale pentru coacerea peștilor.”

(fragment dintr-un articol al cotidianului Renașterea Bănățeană)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.