La teatru "Sunetul muzicii"

Sambata 04.12.2010, 50 de elevi ai Scolii cu clasele I-VIII Parta au vizionat la Teatrul German de Stat din Timisoara, piesa de teatru SUNETUL MUZICII. Actiunea intermediata si organizata de doamna profesoara Alina Varsandan a fost un real succes si a fost gustata din plin de elevii nostrii.

Montat în stil clasic, folosind versiunea lui Howard Lindsay şi Russel Crouse după cartea de memorii “Cântăreţii familiei Von Trapp” a Mariei Augusta Trapp, cu muzica originală a lui Richard Rodgers şi versurile lui Oscar Hammerstein II, spectacolul tinde să speculeze din memoria afectivă a spectatorilor admiraţia pentru celebra ecranizare cu Julie Andrews şi Christopher Plummer.

Maria (Daniela Török), novice la Mănăstirea Nonnberg, care cu greu se adaptează la regulile monahale, este trimisă de către maica stareţă (Dana Borteanu) pentru jumătate de an guvernantă la cei şapte copii ai căpitanului de marină Georg von Trapp (Cristian Rudic, bariton la Opera Naţională din Timişoara).

În casa Von Trapp stăpâneşte ordinea şi disciplina, atât copiii cât şi menajera, Frau Schmidt (Ida Jarcsek-Gaza), fiind chemaţi la apel cu un fluier de către căpitan. Maria nu se lasă intimidată de aceste obiceiuri şi readuce viaţa şi muzica în cămin. Copiii pot fi din nou copii. Chiar şi căpitanul, care e la un pas de a se căsători cu baroneasa Schraeder (Tatiana Sessler), este prins de setea şi bucuria de viaţă a Mariei. Un dans schimbă şi pecetluieşte destinul celor doi, care se îndrăgostesc.

Maria, speriată, fuge la mănăstire, unde maica stareţă o convinge să se întoarcă la copii şi la Georg, acolo unde îi este menit să fie, unde este nevoie de ea şi unde este iubită. Din păcate, naziştii au anexat Austria, iar câţiva dintre foştii prieteni ai lui Georg au devenit simpatizanţii noului regim. Chiar şi Max (Rares Hontzu), un confident al doamnei Schraeder şi un prieten a lui Georg, întrevede pentru sine şansa unei ascensiuni ierarhice. Căpitanul von Trapp nu este de acord cu anexarea şi mai mult refuză postul oferit de nazişti în marina germană. Înainte de toate însă Max invită corul de familie Von Trapp la festival. Familia participă şi câştigă premiul întâi. Familia Von Trapp fuge inainte de aplauze şi se refugiază la Mănăstirea Nonnberg. Căutaţi de nazişti, cei nouă, cu ajutorul lui Ralf (Boris Gaza), iubitul fiicei mai mari a căpitanului, Liesel (Olga Török), care nu-i dă de gol, reuşesc să scape de urmăritori şi să treacă munţii spre Elveţia.

Copiii (Liesel-Olga Török, Friedrich- Harald Weisz, Luise-Antonia Popa, Kurt-Miro Diaconu, Brigitte-Alma Diaconu, Martha-Bianca Caraiman, Gretel-Caroline Bicu) au fost savuroşi şi excelent distribuiţi, furând toată atenţia publicului.

Timişoara este unicul oraş European cu teatre profesioniste în trei limbi, română, germană şi maghiară. Teatrul German de Stat a fost înfiinţat în 1953 cu misiunea de a promova cultura teatrală pentru oamenii muncii de naţionalitate germană. După migrarea masivă a germanilor din România, începând cu 1970, TGST a încercat să găsească un drum nou. Ultimii ani au reprezentat un salt important pentru teatrul german, regizori români, germani, austrieci sau canadieni montând în limba germană texte dintre cele mai diverse, de la Shakespeare la Brecht sau de la Ionescu la Mark Ravenhill. În acest moment, Teatrul German de Stat din Timişoara este unica instituţie de profil din România, Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu şi Teatrul pentru Copii Gong din Sibiu având doar câte o secţie germană.


From 4 dec 2010 – teatru Sunetul muzicii. Posted by Scoala Parta on 5/22/2013 (17 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


O părere la “La teatru "Sunetul muzicii"

  1. Super tare sceneta. Una dintre cele mai tari piese de teatru pe care le-am vazut. Sper sa se mai faca cat mai multe iesiri de acest gen. Bravo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.